I. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske
Održana je prva izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske 30.03.2011. godine u Varaždinu. U organizaciji Varaždinske, Međimurske i Krapinsko Zagorske županije danas je održana prva izložba bučinog ulja Sjeverne Hrvatske. Na izložbi je sudjelovalo 20-ak izlagaca registriranih proizvođača bučinog ulja u RH iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-Zagorske županije. Svašta se jutros moglo kušati u Varaždinu nakon Prve izložbe bučinog ulja, feta sir u bučinom ulju, pašteta, klipići s bučinim uljem, kolači od bučinih koštica... U okviru izložbe provedeno je ispitivanje bučinog ulja prema pravilniku o jestivim uljima i mastima u RH. Prikupljeni uzorci ulja dostavljali su se na analizu u Bioinstitut u Čakovcu gdje su se određivali osnovni parametri kvalitete i autentičnosti bučinog ulja, te na Prehrambeno - biološki fakultet u Zagrebu gdje je provedeno određivanje senzorskih karakteristika bučinog ulja. Svako bučino ulje koje je zadovoljilo sve zakonske propise i parametre kvalitete nagrađeno je priznanjem za kvalitetu u sudjelovanju na prvoj izložbi bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Tako se je i naše OPG Žugec predstavilo sa bučinim uljem iz srca Ljubeških polja te se okitilo priznanjem i svim certifikatima ispitivanja koje je provedeno u sklopu ove izložbe u specijaliziranim i ovlaštenim laboratorijima. Samim time dokazali smo neupitnu kvalitetu i ono što je najbitnije zdravstvenu i higijensku ispravnost i otpornost na kvarenje. Dobro je poznato da nepravilno proizvedeno bučino ulje, neadekvatno skladišteno ili punjeno u “rabljene” boce od raznih pića bilo staklenih ili plastičnih, vrlo brzo izaziva kvarenje tj. stvaranje mikroba i bakterija opasnih za ljudsko zdravlje. Iz tog razloga kupujte bučino ulje samo od provjerenih i registriranih proizvođača. OPG Žugec jedini je i najveći registrirani proizvođač buča i bučinog ulja na području općine Ljubešćice. Za dobro i kvalitetno bučino ulje jako je bitna kvaliteta koštica iz toga razloga sva se ulja ipak razlikuju I po boji, mirisu i okusu. |
<< Novosti